GradovrhŠokci u Vojvodini

HKU “Antun Sorgg” Vajska, Bač

Hrvati i Šokci iz Vajske (Bač) i Tuzle (Soli) - 16.9.2018. - "Vinkovačke jeseni" FOTO: Danijel Marković
Hrvati i Šokci iz Vajske (Bač) i Tuzle (Soli) – 16.9.2018. – “Vinkovačke jeseni” FOTO: Danijel Marković

Hrvatska kulturna udruga “Antun Sorgg” osnovana je u srpnju 2017. godine s ciljem očuvanja tradicije kulture i običaja šokačkih Hrvata u Vajskoj. Preteča osnutku udruge bila je Šokačka večer u veljači 2017. godine koju su organizirali Dario Bošnjak, Mladen Šimić i Dalibor Šebić. Tada se uvidjela potreba za osnutkom hrvatske kulturne udruge kako bi se nastavile aktivnosti na očuvanju šokačko-hrvatske baštine.

Nizom manifestacija počevši od svečane Akademije u čast svim župnicima koji su radili u Vajskoj pa preko organiziranja 330. godišnjice doselidbe Hrvata iz Gradovrha u Bač do Zavjetno-Zavičajnog dana, svake godine uspjevaju održati kontinuitet očuvanja njihove baštine. Šokačka večer i “Zavjetno-zavičajni dan” su sada njihove već tradicionalne manifestacije koje su svake godine sve brojnije.

Udruga je dobila po svećeniku koji je djelovao u Vajskoj 20-tih godina prošloga stoljeća iz zahvalnosti katoličkoj crkvi uz koju su kroz više stoljeća očuvali svoj identitet. Održavaju likovne kolonije, književne večeri, promocije knjiga te razne druge manifestacije od izuzetne važnosti za hrvatski narod u Vajskoj. Bili su sudionici međunarodnog poljoprivrednog sajma u Breškama (Tuzla, BiH) u više navrata.

Prekograničnu suradnju imaju s Vukovarsko-srijemskom županijom te s Udrugom poljoprivrednika tuzlanskog kantona Tuzla. Šokačka kuća u Vajskoj kupljena je zahvaljujući donaciji Vukovarsko-srijemske županije i njenog župana Bože Galića. Šokačka kuća zamišljena je kao etno kuća koja će sa svojim ljetnikovcem u budućnosti imati svoju etno ponudu za sve koji je budu posjećivali.

Udruga ima više sekcija, od dječjeg folklore, dramske dječje sekcije, te sekciju “Vridne ruke” kao i znanstveno-istraživačku sekciju. Suradnja s lokalnim vlastima je dobra, ali bi mogla i trebala biti unaprijeđena. Veliki problemi hrvatske zajednice u Vajskoj, ali i ostalih zajednica je odliv mladih. Egzistencijalno pitanje glavni je problem, zajednice su sve manje, a ograničeni su i s kapacitetom ljudi za samo djelovanje Udruge.

Share

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)