Gradovrh

Proslavljeno Ime Marijino, patron filijalne crkve u Solini

12. rujna po katoličkom kalendaru slavi se Ime Marijino, patron filijalne crkve u Solini koja pripada župi Tuzla. Crkva u Solini sagrađena je 2009. godine za vrijeme gvardijana fra Zdravke Anđića s vjernicima Soline. Simbolika crkve u Solini je što podsjeća na Samostan na Gradovrhu koji je u vrijeme osmanske vladavine srušen.

Svetu misu predvodio je vlč. Marinko Stantić iz Bača uz koncelebraciju 6 svećenika. Vlč. Stantić župnik je župe Bač, a u Tuzlu je stigao s nekoliko svojih župljanki i župljana među kojima je Stanka Čoban iz Bača. Stanka Čoban predsjednica je UG “Tragovi Šokaca” koja je poznata po manifestaciji „Žensko tradicijsko češljanje i izrada oglavlja Hrvatica u regiji“ gdje su prijašnjih godina učestvovale i naše žene iz oblasti Soli.

U svojoj propovjedi vlč. Stantić govorio je o imenu BDM.

“Častimo onu koja je od Boga odabrana biti Bogorodicom jer je njeno ime bilo privlačno samome Bogu i častimo njen identitet. Častimo Mariju koja u prijevodu s egipatskoga jezika znači biti voljena. Ona je bila ta koja je bila iznuđena od Boga i koju je Gospodin izabrao da po njoj utjelovi svoga sina Isusa Krista, drugu božansku osobu…”

“Bog sa svakim čovjekom ima plan, jedinstveni plan, i ako imamo isto ime i prezime kao drugi ljudi, nismo u Božjim očima nikakva kopija, nismo u Božjim očima slučajni proizvod, nego u dlanu Božjem urezani i one koje Gospodin na svojstven način želi učiniti velikima. I Marija je postala velika po tome što se prepustila Božjoj volji, što je rekla “Neka mi bude po tvojoj riječi”, kako ti Gospodine želiš. I njeno se ime po tome proslavilo što je ustvari dozvolila da Bog uđe u njen život i da vršeći Božju volju zadobije sve ono što je po njenom životu postigla…” izjavio je u svojoj propovjedi vlč. Marinko Stantić.

Nakon mise vjernici i svećenici osvježili su se uz domjenak koji su pripremili vjernici u Solini.

Share

Comments are closed.