Gradovrh

FOTO: Porcijunkulovo (Gospa od Anđela) – Hodočašće na Gradovrh 2021. (2.8)

O blagdanu

Mala crkvica u podnožju Asiza, čiji je naslov Gospa od Anđela postala je zaštitnim znakom cijelog Franjevačkog reda, “glava i majka cijelog Reda.” To je mjesto za koje sveti Franjo kaže braći ” da ako ih istjeraju kroz vrata, oni se kroz prozor trebaju ponovo vratiti. ” Braća su na tom mjestu gdje je sveti Franjo i umro podigli velebnu baziliku papinskog reda, jedinu u cijelom svijetu koja stoji uz bok onima u Rimu. U toj bazilici nalazi se crkva Porcijunkula (u prijevodu “čestica”, “komadić”..), koju je Sv. Franjo dao u nasljeđe franjevcima.
Tu je jedne noći 1216. godine u žaru svoje zagovorničke molitve, hoteći sve ljude ” poslati u nebo “, potpomognut molitvama presvete Djevice, od Gospodina Isusa izmolio glasoviti porcijunkulski oprost koji mu je doskora potvrdio u Perugi novoizabrani papa Honorije III. Danas je taj oprost proširen na sve crkve Franjevačkog reda, a i na ostale župe. Ta je pobožnost proširena u cijelome svijetu, jer je to prilika za pomirenje čovjeka s Bogom i braćom. Ova lijepa pobožnost uspjela se očuvati unatoč raznovrsnim olujama tijekom osam stotina godina. Franjevačka poruka proizlazi iz posebne, da je tako nazovemo, franjevačke strategije. Franjo je prema Evanđelju izbjegavao poistovjetiti čovjeka sa zlom koje čini. Iz toga je proizašao osjećaj oprosta i ljubavi prema svima, jer nitko nije tako zloban da ne bi mogao početi novim životom. Franjo ide i ne čeka da netko drugi traži oprost.
Svakim teškim grijehom zaslužujemo vječnu i vremenitu kaznu. Oprost od vječne kazne dobivamo na ispovijedi, a vremenitu kaznu moramo odraditi, otplatiti ili ovdje na zemlji (dobrim djelima, molitvama…) ili poslije smrti u čistilištu. Potpunim oprostom koji možemo dobiti na blagdan Gospe od Anđela ili Porcijunkule (2. kolovoza) dobivamo oprost od svih vremenitih kazni. 

Share

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)