Gradovrh

Porcijunkulovo (Gospa od Anđela)

Nakon što je konačno otkupljeno zemljište na Gradovrhu, na kojemu se nekoć nalazio samostan i Gospino svetište, tuzlanski gvardijan fra Mario Divković najavio je za 2. kolovoza 2013. Procesiju iz Soline na Gradovrh. Toga dana katolici slave Gospu od Anđela, i u mnogim mjestima održava se i Porcijunkulovo, molitveni obred za potpuni oprost grijeha.

Molitveni obred Porcijunkule je vrlo jednostavan.  Što je potrebno učiniti?


Za oprost je od podneva 1. do ponoći 2. kolovoza potrebno izmoliti Vjerovanje, Oče Naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu te molitvu na nakanu Svetoga Oca te se prethodno ispovjedati i na misi pričestiti.

O blagdanu

Mala crkvica u podnožju Asiza, čiji je naslov Gospa od Anđela postala je zaštitnim znakom cijelog Franjevačkog reda, “glava i majka cijelog Reda.” To je mjesto za koje sveti Franjo kaže braći ” da ako ih istjeraju kroz vrata, oni se kroz prozor trebaju ponovo vratiti. ” Braća su na tom mjestu gdje je sveti Franjo i umro podigli velebnu baziliku papinskog reda, jedinu u cijelom svijetu koja stoji uz bok onima u Rimu. U toj bazilici nalazi se crkva Porcijunkula (u prijevodu “čestica”, “komadić”..), koju je Sv. Franjo dao u nasljeđe franjevcima.
Tu je jedne noći 1216. godine u žaru svoje zagovorničke molitve, htjedeći sve ljude ” poslati u nebo “, potpomognut molitvama presvete Djevice, od Gospodina Isusa izmolio glasoviti porcijunkulski oprost koji mu je doskora potvrdio u Perugi novoizabrani papa Honorije III. Danas je taj oprost proširen na sve crkve Franjevačkog reda a i na ostale župe. Ta je pobožnost proširena u cijelome svijetu, jer je to prilika za pomirenje čovjeka s Bogom i braćom. Ova lijepa pobožnost uspjela se očuvati unatoč raznovrsnim olujama tijekom osam stotina godina. Franjevačka poruka proizlazi iz posebne, da je tako nazovemo, franjevačke strategije. Franjo je prema Evanđelju izbjegavao poistovjetiti čovjeka sa zlom koje čini. Iz toga je proizašao osjećaj oprosta i ljubavi prema svima, jer nitko nije tako zloban da ne bi mogao početi novim životom. Franjo ide i ne čeka da netko drugi traži oprost.
Svakim teškim grijehom zaslužujemo vječnu i vremenitu kaznu. Oprost od vječne kazne dobivamo na ispovijedi, a vremenitu kaznu moramo odraditi, otplatiti ili ovdje na zemlji (dobrim djelima, molitvama…) ili poslije smrti u čistilištu. Potpunim oprostom koji možemo dobiti na blagdan Gospe od Anđela ili Porcijunkule (2. kolovoza) dobivamo oprost od svih vremenitih kazni. (izvor: http://fsrtrsat.blog.hr)

Dakle, od ove godine i vjernici sjeveroistočne Bosne imat će jedinstvenu priliku, na svetome Gradovrškom mjestu izmoliti i primiti oprost svih grijeha, te zajedno sa svojim duhovnim vođama, franjevcima, ovdje zapaliti svijeću za mnogobrojnu njihovu i svoju subraću, koji su braneći kršćansku vjeru upravo ovdje zvjerski mučeni i ubijani.

Share

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)